Licht Bronnen

CIE 1931 Chromaticity Diagram

CIE Kleursoort diagram

Kleurmeting

Om kleur te kunnen meten heeft de Commission Internationale de l'Eclairage (CIE)
het CIE 1931 kleursoort grafiek (fig. rechts) gemaakt. De grafiek vertegenwoordigt
alle kleuren die het menselijk oog kan waarnemen. De curve die de omtrek vormt,
of de rand van het diagram, wordt het spectrale locus genoemd.
De spectrale locus komt overeen met de spectrale kleuren in het zichtbare lichtspectrum en bevat de golflengte waarden.

CIE Kleursoort Diagram eigenschappen

Het CIE Diagram is een twee dimensionale grafiek waarbij op de X en Y coördinaten de kleursoort is weergegeven. Het CIE Diagram vertegenwoordigt kleur zoals gezien door het menselijk oog in vol daglicht. De spectrale kleuren liggen aan de buitenzijde van het hoefijzer vormige figuur/curve (spectrale locus). De kleuren in andere gebieden zijn niet spectraal. Bijvoorbeeld de onderste rechte lijn vertegenwoordigt een lijn van paars waardes, terwijl de binnenzijde van onverzadigde kleuren zijn : een mix van een spectrale kleur en een grijswaarde.

LED's en verzadigde Kleuren

Monochromatisch licht (bestaande uit slechts één golflengte) is per definitie volledig verzadigd. Losse LED's zijn hoofdzakelijk monochromatisch en produceren daarom verzadigd licht. Wanneer meerdere LED's van verschillende kleuren worden samengevoegd, dan produceren deze onverzadigd licht.

Witchrominantie

Warm, Neutraal, en koel WitWhite Chromaticity Diagram

Kleur temperatuur kan worden geassocieerd met wit licht. Wit licht noemt men
warm, neutraal, of koel, afhankelijk van de kleur temperatuur waarde.
Deze terminologie kan echter verwarrend zijn omdat deze contra-intuïtief is.
De reden hiervoor is dat, hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe koeler het licht
en hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht. Koel betekend
dat het witte licht blauwer is en warm betekend dat het licht roodachtiger is.

  • Warm: 2700 K – 3700 ºK
  • Neutraal: 3700 K – 5000 ºK
  • Koel: 5000 K – 10000 ºK

De Binning Kwestie

Het menselijk oog kan zeer subtiel kleur veranderingen waarnemen, van
~10 nm voor rood en 2 tot 3 nm voor groen. Voor LED's met wit licht kan deze gevoeligheid al dan niet een probleem zijn afhankelijk van de toepassing. Bijvoorbeeld met toepassingen in flitslichten en koplampen is het afstemmen van de exacte
kleursoort van wit licht niet zo belangrijk als die van een toepassing met behulp van een reeks van een tiental HB-LED
modules die een muur van een kantoorgebouw moeten verlichten. Als de LED's niet goed op elkaar zijn afgestemd,
zullen ze een soort van regenboog van verschillende tinten van wit licht op de muur produceren.
Dit probleem bestaat niet met een gloeilamp omdat deze een breed frequentiebereik hebben.
Om dit probleem te minimaliseren leveren leveranciers Binning grafieken.

Binning Introductie

Binning is het proces van het methodisch sorteren en groeperen van LED's volgens gemeten parameters of een set van parameters. Hierdoor kunnen ontwerpers een LED systematisch specificeren en zo kan de fabrikant LED's bestellen die volgens de specificaties consistent functioneren. Binning maakt het mogelijk om LED's te herordenen, zodat ze voldoen aan het orgineel.

Binning Proces

Binning diagrammen gebruiken geometrische gebieden op het CIE 1931 diagram, opgesteld langs de BBL om variaties in de kleurkwaliteit coördinaten te specificeren. De BBL in het figuur hieronder is de lijn waarop de kleur temperatuur voor wit licht van licht bronnen met een CRI van 100 zullen liggen. De lijnen gelabeld 5000K tot 10000K zijn de lijnen van de CCT. Elke regio, zoals de WA, WB, en WC, vertegenwoordigen twee soorten kleurvariaties. Eén is de CCT variatie (bijvoorbeeld, 5000K tot 5700K in WH en WJ) de andere variatie is genaamd tint, deze geeft aan hoe ver de kleurkwaliteit coördinaten van de BBL afliggen. De bovenzijde van de regio WG zal bijvoorbeeld een meer groene tint hebben dan de onderzijde. De onderzijde van de WP zal weer een meer paarse tint hebben dan aan de bovenzijde. WD, tussen WG en WP, zal een kleiner tint bereik hebben. Toch liggen WG, WD, en WP in het zelfde CCT bereik. Kleurkwaliteiten die precies op de BBL liggen hebben geen tint.

Binning Diagram

Leverancier en klanten kijk op Binning

Kleurkwaliteits bins zijn opgesteld met een technische functie voor de LED leveracier voor het behalen van het productierendement. Klanten kunnen deze gebruiken om de LED's te specificeren en eventueel te ordenen. Een rechthoekige WE bevat de chromatische coördinaten CCy = 0.33, CCx = 0.30. Ze bevatten tevens CCy = 0.32 en CCx = 0.29, en vele andere welke elkaar kruisen. Voor een specifieke klant applicatie, waarbij het licht wat een LED uitstraalt qua kleurkwaliteit valt binnen de WE regio, zal worden beschouwd als een match voor het licht van alle andere LED wiens kleurkwaliteits coördinaten ook binnen WE regio vallen.

© 2013 Arrow EMEA Components